HR–AZDN–3: Studij teologije u Zadarskom sjemeništu, 1927./1946.

Signatura: HR–AZDN–3
Klasifikacija: D 1.1
Naziv fonda: Studij teologije u Zadarskom sjemeništu
Vrijeme nastanka gradiva: 1927./1946
Razina opisa: fond
Količina: 7 knj.,12 svež.;1,50 d/m
Stvaratelj: Studij teologije u Zadarskom sjemeništu, (Studiorum teologici cursus in Seminario Jadrensi)

 

POVIJEST STVARATELJA GRADIVA

Nakon okupacije Zadra od strane vojske Kraljevine Italije 1918. godine dotadašnje Centralno bogoslovno sjemenište za Dalmaciju u Zadru prelazi 1921. u Split, a namjesto dotadašnjega Centralnoga sjemeništa apostolski administrator Zadarske nadbiskupije Borzatti otvara 1922. Nadbiskupsko sjemenište za dio Zadarske nadbiskupije pod talijanskom upravom. Sjemenište je obuhvaćalo gimnaziju–licej te studij filozofije i teologije, po talijanskom školskom sistemu. Studij teologije i filozofije je službeno otvoren u studenome 1927. Prvi studenti su počeli pohađati predavanja u škol. god. 1928./29. Ovaj studij kao i cjelokupno sjemenište zadržalo se u Zadru do početka bombardiranja 1943. Tada ga je nadbiskup Munzani preselio u Veli Lošinj gdje je postojalo sve do školske godine 1947./48.

 

NADLEŽNOST I FUNKCIJE

Teološki studij je trajao četiri godine. Većina polaznika toga studija bili su mladići iz siromašnijih hrvatskih obitelji s teritorija tadašnje Zadarske nadbiskupije. Dio polaznika bio je iz drugih dijelova Dalmacije, a poneki polaznik bio je iz Italije i ostatka Europe. Sva su predavanja bila na talijanskom jeziku, a tako i predmet slavenski jezik (tj. hrvatski). Duh predavanja je odisao potpunom talijanizacijom nastave u kojoj su se uzdizale vrijednosti talijanske kulture i umjetnosti što je vodilo odnarođivanju hrvatskih mladića.

 

POVIJEST FONDA

Nije poznato kada je gradivo Studija teologije u Zadarskom sjemeništu preuzeto u Arhiv Zadarske nadbiskupije. Gradivo je sačuvano necjelovito, a obuhvaća razdoblje od početka rada studija 1927. do 1946. Fond nije arhivistički obrađen.

 

SADRŽAJ FONDA

Fond se sastoji od knjiga (imenici polaznika) te spisa Sjemeništa koji se odnose na teološki studij. Spisi studija teologije (ukupno 12 svež.) su izmiješani sa spisima gimnazije i uprave Sjemeništa. Imenici polaznika postoje od 1928./29. do 1945./46. školske godine.

 

JEZIK / PISMO: talijanski, latinski, hrvatski; latinica.

 

OBAVIJESNO POMAGALO: Ne postoji

 

BIBLIOGRAFIJA

Maštrović, Ljubomir. Povijesni pregled školstva u Zadru, Zadar: geografija, saobraćaj, povijest, kultura: Zbornik. Zagreb: Matica hrvatska, 1964.: str. 487–526.